Ważne

Mięso a katastrofa klimatyczno-ekologiczna [zapis spotkania]

Locha Choice. fot, materiały prasowe

Jednym z najważniejszych tematów dyskutowanych przy okazji Europejskiego Zielonego Ładu jest hodowla zwierząt. Dlaczego nadmierna hodowla zwierząt, a co za tym idzie, nadkonsumpcja mięsa, nabiału i jaj jest szkodliwa dla środowiska, przyrody? W jaki sposób rolnictwo przemysłowe przyczynia się do globalnego ocieplenia oraz masowego wymierania gatunków? Czy istnieją alternatywne do rolnictwa przemysłowego rozwiązania w sposobach wytwarzania żywności i innych produktów rolnych? O tym wszystkim można się dowiedzieć z wykładu dr. hab. Pauliny Kramarz (Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego, Nauka dla Przyrody). Po wykładzie warsztaty gotowania wegańskiego posiłku! Wydarzenie zorganizowane przez All in UJ i KlimatUJ.